Hästhållning och våra andra djur

Tillbaka

Så här bor hästarna

Jag (Daliah) äger Impe, Lill-troll och Disa. Eddi och Esmeralda har jag på foder.

 Hästarna lever i en naturlig hästhållning, som betyder att de går på stora ytor som bjuder på både bete och skog och gott om plats till bus och lek och att sträcka ut i galopp. De har alltid fri tillgång till mat och vatten och får välja själva om de vill vara inne eller ute. ”Inne” har de en stor box (kallas ligghall) som rymmer alla samtidigt. Där går de på en så kallad "djupströbädd” som bara mockas ut en gång om året. Den strös över med ny halm regelbundet för att hålla det rent och torrt och så att det ska bli varmt att ligga på under vintern. Fram till –20 grader klarar sig hästar, som får äta som de vill, utan täcke när de är vana vid det, fast vissa är mera frusna än andra och de får så klart täcke på sig när de fryser. Erfarenheten visar dock att de även under kalla vinterdagar föredrar att vara ute. Under sommaren står de mycket inne dagtid för att ta skydd från solen, värmen och flugorna.

 

På grund av deras arbete som terapihästar och våran ideologi är det självklart att de få leva ett liv de trivs med. Det ställs stora krav på dem och det är lättare för både dem och mig när de är mätta, utvilade och känner sig trygga. Naturligtvis tittar jag till hästarna dagligen och umgås och jobbar med dem.

Beauty, Eddi och Impe i ligghallen.

Utbildningskoncept

EASEL® horsemanship

följer modellen av ledarstoet. Det finns några viktiga skillnader från hingstens naturliga beteende. Hingsten stjäl stona från andra hingstar och behöver etablera sitt ledarskap först för att kunna ge sina ston trygghet och för att kunna hålla dem kvar för sig själv. Men sedan bygger han en emotionell relation med stona dygnet runt vilket bara mycket få hästägare kan ingå för att jämna ut den direkta dominansen. Ett sto däremot, börjar genom att etablera ömsesidigt respektfulla gränser, bygger kommunikation och grundläggande förtroende, och accepterar sedan nykomlingen till besättningen, och ger möjlighet att bygga upp en vänskap. Hästar bygger en relation för livet om de tillåts vara tillsammans. Stoets stil är vad hästar försöker göra med människor också, om inte vi på grund av rädsla och ett fullspäckat schema försöker bygga upp en relation via dominans. Ledarskap och förtroende tjänar man från hästar genom att bli en trygg, rolig och klok vän som de vill följa, umgås och leka med.

 

 

 

Våra andra djur

Just nu finns det höns av rasen stora brahma, vithättor, araucana och isbar.

1 kviga på 2 år och en på 7 månader, 8 stutar i varierande ålder mellan 4 månader och 1,5 år så som 7 små kalvar mellan 4 och 8 veckor finns på gården.

Dessutom bor här 20 tackor(7 sensk finull och 13 blandras) och Alfred våran bagge.

 

                                                                           

Tillbaka

                                          

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)